LOTS, Sjöröd och 998 schweizare

Jag har ju sommarlov från skolan sedan ett bra tag tillbaka. Sommarlovet spenderas med att jobba på fängelset, i vanlig ordning. Sedan två dagar tillbaka så har jag semester från jobbet. Semestern från jobbet spenderas däremot nere på Sjöröd, Sveriges kanske vackraste lägerområde, med att rodda läger för en jäkla massa scouter. Lokaltidningen har skrivit en artikel om det hela.

Igår anlände 998 scouter ifrån Schweiz som ska spendera 3 dagar här på Sjöröd innan de drar vidare till Rinkaby för World Scout Jamboree under 10 dagar. Dessa skulle egentligen ha bott hemma hos svenska familjer på Home Hospitality, för att uppleva svenskt familjeliv och så. Istället får de uppleva svenskt lägerliv lite extra.

Igår samlades alla för ett möte, vi vet dock inte riktigt vad det handlade om, eftersom vi inte pratar vare sig franska, tyska eller italienska. Däremot passade Patrik på att göra en snabb film för att se hur många de faktiskt var.


(Lyckas inte bädda in filmklippet...=/)

Sitter just nu i programexpeditionen där vi delar ut olika grejjer till dem som de kan sysselsätta sig med - bollar, pilbågar med måltavlor, frisbee och så vidare. Dessutom är ett gäng iväg på promenad ner till havet och ett gäng är ute i skogen och vandrar.

Själv har jag drabbats av någon tradig förkylning de luxe - halsont med äckelsegt slem som smakar sött och äckligt, igentäppt näsa som vägrar ge sig - samtidigt som den rinner som en läckande kran, värk i bihålorna och huvudvärk och feber från och till. Jag har varit vuxen nog att avstå från bastu och badtunna och faktiskt också gått och lagt mig ett par gånger. Gick och la mig klockan 19 igår och fick nästan 12 timamrs sömn, borträknat de gånger jag vaknade med halvpanik för att jag inte kunde andas då halsen var igenkloggad. Så, håll tummarna för att det försvinner snabbt, på torsdag kommer våra riktiga deltagare och då är jag ansvarig för specialmaten för 600 personer! Huvudet behöver vara liiiite klarare då än nu. =D

Trevliga gymupptäckter

Var en vända på gymmet igår efter jobbet - hade egentligen tänkt träna på jobbet på lunchen, men glömde maten hemma så jag var tvungen att åka ut och handla lite då istället. Körde först lite cykling och sedan ett ryggpass. Känner mig fortfarande ganska halvvilsen i gymmet, och än mer om man ska ge sig på de fria vikterna. =) Men men, de säger ju att övning ger färdighet.

Värmde upp med tio minuters cykling, läge fem på manuellt program.

Sittande rodd, tvåhandshandtag
10*15
10*20
8*25 - ska hålla mig på 20 kg genomgående

Någon annan form av rodd i maskin
3*10*20

Ryggresningar
3*10*KV - fortfarande svag i länden

Latsdrag
3*10*20 - lätt, kände mer i armarna än i ryggen? Öka vikter till nästa gång

Och sen kom det. Min hatälskade övning - chins. Jag är för jävla svag i den här övningen, kan inte lyfta min egen kroppsvikt ens en gång. Som tur är har Gerda en maskin för assisterade chins - man står på ett fotstöd och ställer in hur stor vikt den ska hjälpa en med och sedan så kör man. Förra gången så bestämde jag mig för att testa i läge 11, med i stort sett hela min kroppsvikt avlastad, bara för att testa övningen. SJUKT JÄVLA TUNGT! Pinsamt så svag jag är. Igår bestämde jag mig för att testa samma läge, men tvinga mig själv att faktiskt göra tre set med sex chins i varje, trots att det är aptungt. Återigen var jag nästan gråtfärdig när jag tänkte på hur klen jag är...ända tills jag insåg att maskinen ju jobbar med pounds och inte med kilo. Jag är fortfarande ruskigt svag, men inte alls lika svag som jag trodde innan. Istället för 55 kilo så hjälpte maskinen mig bara med 26... Det tog mig ett STORT steg närmare målet på att jag ska göra oassisterade chins - i alla fall en - innan sommaren är slut..

Bara för att bygga vidare på endorfinvågen så körde jag ett set knäböj också, bara för att det är ben jag gillar mest bland passen. Helt plötsligt kommer det fram en vältränad kille och kommenterar mina vikter. Och inte kommenterar han att jag har alldeles för låga vikter inte - han är imponerad över vikten jag tar och frågar hur länge jag har tränat. Han trodde inte riktigt på mig när jag sa att jag började med vikter i början på sommaren. =)

Nagelkreationer

Efter önskemål kommer här ett snabbt urval av nagelkreationer som är gjorda.. Men  - först en skrytbild.. Och ja, för mig ÄR det här en skrytbild..

Mina egna, naturliga naglar. Här enbart målade med nylonfiberlack från Mavala för att göra dem starka så jag förhoppningsvis kan slippa bryta dem..  Bilden har visserligen ganska dålig kvalitet, men poängen med den framgår ju ändå =DDär var en del av det jag har gjort. Är det någon man vill veta mer om eller ha tips kring så får man väldigt gärna fråga så lovar jag att svara efter bästa förmåga.
Lördagstävling i min smak

Som det står i min presentation är jag lite av ett nagelfreak. Jag har varit nagelbitare sedan jag fick tänder ungefär och har ett flertal gånger lyckats sluta under en period för att sedan dra igång igen. Nu har jag bestämt mig för att detta var sista gången jag slutade. Jag har haft byggda naglar och lösnaglar sedan april, och nu är snart alla naglarna rejält långt utväxta.
Under den här perioden, i kombination med uniform nästan varje dag, har jag verkligen fastnat för att måla naglarna, gärna något mer än bara enfärgat lackat. Det har varit allt möjligt - ballonger inför en fest med barnkalastema, arbetade franska manikyrer med glitterlinje, fiskar, palmer på stranden och så vidare. Att måla och fixa med naglarna har blivit mitt nya terapijobb, något jag verkligen älskar att göra och som får mig att slappna av.

När jag därför på min kusins blogg hittade att hon var med i en tävling så insåg jag att det var minsann en tävling som även jag ville vara med i! Vinsten är perfekt för mig!

bjooti kan man tävla om ett helt gäng underbara nagellack från både OPI och depend - märken som jag använder regelbundet även om jag mest använder nagelstärkare och över/underlack från OPI. I paketet ingår dessutom nailstrips från Sally Hansen och en produkt från MAC. Allt som allt ett fantastiskt paket som jag hade blivit superglad av att vinna.

Fantastisk service

Jag har en underbar farfar. Han är 97. Förståeligt nog har han lite svårt att röra sig ibland. Korta sträckor går bra med rullatorn, enstaka steg går bra med bara käpp. Allt annat är svårt, och det går långsamt och vingligt. Och ibland måste det gå snabbt, behöver man gå på toaletten kan man inte vänta. Och det behöver man. Ofta.

I juni dog hans storasyster – fantastiska, underbara, härliga Inga-Lisa, nästan 99 år gammal. Hon begravdes i tisdags, en alldeles underbar ceremoni som förtjänar ett eget inlägg. Men här kom problemet; Inga-Lisa bodde i Stockholm, en lång resa för en 97årig man. Pappa och hans fru skulle köra upp, tillsammans med mina två minsta syskon. Det var inte direkt ett alternativ – att sitta så länge i bilen hade varit jobbigt, och de hade behövt stanna alldeles för ofta. Så, hur skulle vi lösa det?

Jag och pappa diskuterade och kom fram till att en flygresa skulle vara det bästa, men jag var lite nervös. På flygplanet skulle det ju inte vara några problem, men allt runtomkring. Långa sträckor att gå, kanske utan rullatorn dessutom. Stressigt att komma till flygplatsen i tid. Säkerhetskontroller och trängsel på flygplatsen. Väntan på bagage och svårigheter att röra sig i planet. Men – tji fick jag!

Visst blev det stressigt på vägen dit – jag slutade i Malmö 16.15, skulle hämta farfar i Lund och planet gick från Sturup 17.45. Kändes lite tajt med tid, och det blev ganska snabb körning kan jag lova. Men, vi kom fram i tid. Nu kom den svårare biten – checka in och sedan ta sig till gaten. Eller ja, det tänkte jag i alla fall. Vi kom till incheckningen där vi träffade på världens mest service-minded person. Jag förklarade situationen, att farfar rör sig dåligt och frågade hur vi skulle göra för att det skulle gå så lätt som möjligt. Killen föreslår att vi ska checka in rullatorn och placera farfar i en rullstol som jag sedan kör till gaten – om vi inte ville få hjälp med att köra den också. Han tog hand om hela incheckningen – paketering av rullatorn, incheckning av den och bagage, samt att han beställde rullstolsservice för ankomsten på Bromma. Säkerhetskontrollen gick som en dans, farfar satt kvar i rullstolen och kördes genom metalldetektorn – ja, det pep som en hel musfarm – och blev sedan visiterad av personalen, väldigt försiktigt och värdigt, fortfarande sittande i rullstolen.

Väl framme vid gaten hade killen vid incheckningen sett till att vi skulle få gå ombord först och reserverat platser längst fram, allt för att göra det så lätt som möjligt för oss. Det var två personer till som behövde lite hjälp ombord – framför allt en dam som behövde mer hjälp än vi gjorde. Personalen som var där och hjälpte henne var så fina och omtänksamma när de skulle lyfta henne och hjälpa henne på olika sätt. De frågade var de kunde ha händerna när de skulle lyfta och var väldigt försiktiga och mjuka.

När vi kom fram till Bromma fick resten av passagerarna ta sig ur flygplanet via trappor. Efter att alla andra hade lämnat planet kördes en speciell "lastbil" fram som anslöts till flyget med en smal brygga. Jag och farfar tog oss över bryggan för egen maskin, och damen som behövde mer hjälp blev körd i sin smala rullstol över. Inne i lastbilen blev hon överlyft till sin egen rullstol, fortfarande med samma omtänksamma och värdiga hjälp, under tiden flaket sänktes ner som en hiss. Sista biten sänktes vi ner som på ett lastbilsflaks nedfällbara flik. Nedanför väntade personal med en rullstol till farfar och han fick hjälp med att slå sig ner och blev inkörd till terminalen. Väl där inne hade min pappas fru redan tagit emot hans bagage och rullstol och vi tog oss till Blackeberg, till farfars lillasyster där han skulle sova den natten. Allt som allt gick det så fantastiskt smidigt, och farfar var så lycklig.

Vägen hem gick nästan lika smidigt, men bara nästan. Vilken skillnad personalens inställning gör! Det var krångligt som sjutton att boka det över telefon, tjejen på andra änden förstod inte alls vad jag ville och visste inte hur hon skulle göra det ändå. Men till slut så gick det. Vi kom till Arlanda och fick beskedet att hjälp med rullstol skulle anlända en halvtimme senare. Det innebar att vi inte kunde komma genom säkerhetskontrollen och in på själva flygplatsen innan dess. Efter ett litet tag bestämde jag mig för att fråga i informationsdisken istället, och hon kirrade en rullstol på två minuter. Vi checkade in, rullatorn skickades återigen som bagage och vi tog oss till säkerhetskontrollen. Här gick det dock inte alls lika smidigt som på Sturup. Farfar kördes genom i rullstol men sedan skulle han stå upp för att bli visiterad, och jag fick inte komma genom och hålla i honom så han inte skulle ramla. När jag gjorde det ändå fick jag lite skäll och blev beordrad att gå tillbaka för att gå genom bågen sen. Rent allmänt kändes det inte alls lika omtänksamt eller värdigt den här gången som förra. Väl framme vid gaten fick vi visserligen gå på först, däremot fick vi inte platser längst fram utan snarare någonstans i mitten, vilket var rätt besvärligt för farfar.

När vi väl landade på Sturup var det dock tillbaka till den extremt goda servicen – enda problemet var för farfar att ta sig fram till utgången på planet. Där blev han hämtad med rullstol av personal, som körde honom till bagageutlämningen. Dessutom hämtade han ut rullatorn innan bagagebandet hade kommit igång och hjälpte oss att packa ut och montera den. Han tog riktigt bra hand om oss.

Sammantaget fick vi en helt fantastisk service, som inte kostade oss en krona. Helt fantastiskt! Vill man ha riktigt bra service rekommenderar jag dock de mindre flygplatserna!


Vättern runt

Tog en runda kring Vättern under tisdag-onsdag, jag och F. En bra träning inför eventuellt kommande Tysklandsresa. Blev drygt 100 mil på MCn under två dagar, en massa kultur, ett gäng polkagrisar, en natt på ett trevligt vandrarhem, enormt schyssta utsikter (som inte blir ens en tiondel så bra med en iPhonekamera...=/) och ungefär hundra nyfikna kommentarer på vem jag var..=)
Var något stel i rumpan, höfterna och låren efteråt, och frös som en kinesisk nakenhund i en snöstorm på vägen hem. Till slut fick vi stanna till på A6 i Jönköping och handla underställ. Var en något märklig känsla att gå in, klädd i 5 lager tröjor redan - till skillnad från alla andra kunder i shorts och linne - och fråga efter underställ på Stadiums sommarrea..=) Men men, de hade sånt på lagret, och vi kunde glatt åka vidare. Kan dock erkänna att jag forfarande inte blivit riktigt varm än.

Mer text än så blir det inte idag, ni får hålla till godo med ett gäng bilder istället.1. Lunch i Markaryd
2. Fantastisk skylt på toaletten på pizzerian
3. GPSen var inställd på "scenic route" och "undvik motorväg" - då kan det gå såhär
4. Rundorna i skogen gav ju dock viss bonus
5. På väg in emot Gränna, Visingsö i bakgrunden
6. Alvastra klosterruin. Riktigt cool faktiskt.
7. Vi tillhörde nog inte riktigt det vanliga klientelet på restaurangen
8. Sparris med parmesan och balsamicoreduktion till förrätt, efterrätten blev en ryggbiff
9. Koviken vid Vätterns östra strand på väg hem.
10. Hallon på vägen upp, blåbär på vägen hem
11. Ny sträckning på linje 130, även om den alltid upplevts gå genom ödemarken =D
12. Resesällskap och fordonet
13. Man kan bli trött i ryggen av mindre än 100 mil på MCn
14. En av alla de massvis med kyrkor vi såg. Vi hade lite av en church-spotting. Sjukt många vackra, lockande, kyrkor längs vägen.

Allt som allt en jäkligt najs tripp. Får nog bli en egen hoj faktiskt!

Kort inlägg

... snubblade idag över en krönika av Fredrik Backman, en enorm ordkonstnär. Han brukar skriva så att skrattet bara bubblar fram, oavsett hur olämpligt det är just då. På bussen, på jobbet - det spelar inte så stor roll var man är, hans texter brukar vara en skrattgaranti. Och som han kan trolla med språket och få det minsta lilla att bli fantastiskt.

Idag var han lika fantastisk med orden, lika mycket av en konstnär och trollkarl. Men skrattet som jag förväntade mig infann sig aldrig. Däremot uppstod en fantastiskt varm känsla i magen, nästan lite tårar i ögonen och en helt sanslös längtan..

Kan varmt rekommendera
http://fredrik.cafe.se/personligt-meddelande-2/

Helt klart läsvärt!

RSS 2.0